Wat is het verschil tussen Private Lease en Shortlease? - Private Lease Wijzer
  • Honderden aanbiedingen
  • Vergelijk lease deals
  • Gratis offertes aanvragen
Facebook
Twitter


Wat is het verschil tussen Private Lease en Shortlease?

Wij krijgen vaak de vraag wat nou precies het verschil is tussen private lease en shortlease. Beide leasevormen betreft het huren van een auto en bij zowel private- als bij shortlease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto na de leaseperiode. In dit artikel proberen wij jou wat meer uit te leggen over de verschillen tussen deze twee populaire leasevormen.

Huurovereenkomst

De verschillen tussen private lease en shortlease vallen allemaal terug te leiden naar de huurovereenkomst. Hier verschillen deze leasevormen van elkaar en op basis van dit verschil veranderen ook eigenschappen zoals de maandelijkse kosten en het risico van het type lease.

Private lease

Bij private lease spreek je voor aanvang van de huurovereenkomst een contractduur af. Deze contractduur houdt in dat jij bijvoorbeeld voor 48 maanden een auto huurt. Het economisch risico blijft overigens voor de leasemaatschappij, zij blijven immers na afloop van het leasecontract eigenaar van de auto. Voor 48 maanden rijd jij dus een gloednieuwe- of een jong-gebruikte auto voor vaste kosten per maand. Vaak is benzine de enige bijkomende kostenpost die je zelf nog moet betalen. Maar wanneer jij het contract eerder dan de afgesproken termijn wilt laten ontbinden dan betaal je een flinke boete voor iedere maand die jij te vroeg het contract hebt laten annuleren. Private lease is bij de meeste leasemaatschappijen mogelijk voor een periode tussen 24 en 60 maanden.

Shortlease

Shortlease is al mogelijk vanaf 1 maand en een ander groot voordeel van deze leasevorm is dat je zelf mag bepalen wanneer je de overeenkomst opzegt. Op ieder willekeurig moment kan je het contract dus laten ontbinden! Ook bij de leasevorm heb je de mogelijkheid om zowel een nieuwe- als een jong-gebruikte auto te huren en blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. Tot zover zijn er dus meer overeenkomsten dan verschillen.

Private lease of shortlease?

Het grote verschil blijft de huurovereenkomst. Omdat je bij private lease alleen tegen een flinke boete de huurovereenkomst kan opzeggen loop je voor een lange termijn een financieel risico. Niemand weet namelijk of jij over 4 jaar nog een baan hebt. Ook als je binnen je leasetermijn een hypotheek wilt aanvragen heeft het private lease contract een nadeel. Omdat private lease als een langlopende financiële verplichting wordt gezien krijg je als consument een BKR-registratie aan je broek en zullen banken jou een minder hoge hypotheek verlenen.

Als je deze nadelen leest dan zou shortlease ideaal moeten zijn. Ook dat is niet helemaal waar. Tuurlijk loop je minder risico als je op ieder moment het contract kan opzeggen. Aan de andere kant liggen de maandelijkse kosten voor shortlease hoger dan wanneer je een auto zou private leasen.

Wil jij je oriënteren op een leasecontract en weet je niet goed wat je moet kiezen? Ons advies is om goed bij jezelf na te gaan wat je toekomstplannen zijn. Heb jij op korte termijn een auto nodig, maar wil je ook binnen nu en 2 jaar een hypotheek afsluiten dan is ons advies om voor shortlease te kiezen. Wanneer jij lagere maandelijkse kosten wilt dan geniet private lease de voorkeur.

Vragen?

Wij van Private Lease Wijzer staan altijd open voor vragen en/of opmerkingen. Neem contact met ons op en wij helpen jou zo spoedig mogelijk.

Private Lease Wijzer
Vergelijk
  • Total (0)
Vergelijk
0