Private lease voor 12 maanden, is dat mogelijk?

Als jij je aan het oriënteren en private lease deals aan het vergelijk bent, dan ben je waarschijnlijk al de nodige contracten en voorwaarden tegen gekomen waarin een auto leasen mogelijk is vanaf een huurtermijn van 24 tot een huurtermijn van soms wel 60 maanden. Dit noemen we private lease. Maar wist jij dat het ook mogelijk is om particulier te leasen voor een veel kortere periode? Contracten met een flexibele huurovereenkomst vallen binnen de ‘shortlease’ en kunnen, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, soms een verstandigere keuze zijn dan het meest gangbare private leasecontract. In dit artikel beantwoorden wij de vraag: ‘Private leasen voor 12 maanden, is dat mogelijk?’ en leggen wij jou direct een aantal voordelen van de shortlease uit.

 

private leasen voor 12 maanden

Wat is het verschil tussen private lease en shortlease?

Shortlease is een vorm van private lease, waarin je een nieuwe- of jong gebruikte auto huurt voor een bepaalde, vaak relatief korte, tijd. Na afloop van het contract blijft de auto in beide gevallen eigendom van de leasemaatschappij. Zoals de naam al doet vermoeden, zit het grootste verschil hem in de contractduur. Bij het afsluiten van een private leasecontract wordt van tevoren een termijn van tussen de 24 en 60 maanden afgesproken waar niet vanaf geweken kan worden zonder boete te moeten betalen. Dit soort boetes moeten worden betaald per afgeweken maand en kunnen zodoende flink oplopen. Een shortlease contract daarentegen, is op ieder moment opzegbaar.

Kan ik met shortlease een auto huren voor de zeer korte termijn?

We gaven al aan dat een shortlease contract een huurovereenkomst voor een relatief korte termijn omvat. Maar betekent dit ook dat je een auto kunt leasen voor een periode van, bijvoorbeeld, 12 maanden? Het antwoord op deze vraag is ja. Bij het afsluiten van een shortlease overeenkomst kun je al een leasecontract afsluiten vanaf 1 maand huur. Dit betekent ook dat jouw contract na de eerste maand op ieder moment opzegbaar is zonder dat je hiervoor een boete hoeft te betalen. Houd er wel rekening mee dat je voor shortlease contracten een hogere maandelijkse ‘huur’ betaalt.

Wat zijn de voordelen van shortlease?

Het grootste voordeel van shortlease is duidelijk: een overeenkomst voor de korte termijn die bovendien op ieder moment kosteloos te ontbinden is. Bijkomend voordeel hiervan is dat jij jouw financiële risico beperkt. Als jij je baan verliest of tijdelijk minder inkomsten genereert, kun je immers jouw leaseauto gewoon de deur uitdoen. Dit werkt ook in jouw voordeel bij, bijvoorbeeld, het aanvragen van een hypotheek. Een private lease auto wordt over het algemeen gezien als langlopende schuld, waardoor jij een BKR-registratie krijgt. Een bank zal jou in dit geval een minder hoge hypotheek willen verlenen. Omdat jij minder risico loopt als je op ieder willekeurig moment jouw leasecontract kan opzeggen, is dit bij een shortlease contract niet het geval. Heb jij dus op de korte termijn een auto nodig, maar wil je ook binnen nu en twee jaar een hypotheek afsluiten? Dan is shortlease voor jou de beste keuze.

Meer weten over private lease contracten voor 12 maanden?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of kunnen wij je helpen oriënteren op een leasecontract dat geschikt is voor jouw persoonlijke situatie? Je kunt hier contact met ons opnemen. Wij helpen je graag!