Hoeveel kan ik private leasen?

Wanneer je graag in een nieuwe auto wilt rijden, maar geen overvolle spaarrekening hebt om deze te betalen, kan private lease een uitkomst zijn. Ook wanneer je zorgeloos van A naar B wilt kunnen rijden zonder je druk te hoeven maken over verzekeringen, wegenbelasting en eventuele reparaties van je auto is private lease een goed idee. Met private lease rijd je namelijk voor een vast bedrag per maand in een gloednieuwe auto. In dat bedrag zitten de kosten voor de auto, de verzekeringen, de wegenbelasting én eventuele reparatiekosten inbegrepen. Ideaal! Maar niet iedereen komt in aanmerking voor dezelfde opties bij private lease. Hoe dat zit, leggen we je uit in dit artikel.

hoeveel kan ik private leasen

Wat is private lease?

Eerst even de basis: wat is private leasen eigenlijk precies? Je auto kan een flinken kostenpost zijn, en een groot aantal autobezitters kan de maandelijkse kosten voor zijn of haar auto niet definiëren. Met private lease kun je dat wel, omdat je maandelijks hetzelfde bedrag betaalt. Je weet dus altijd waar je aan toe bent. Private lease is eigenlijk een vorm van huren. De auto blijft namelijk eigendom van de leasemaatschappij en na afloop van het contract lever je de auto weer in. In dit contract staat precies wat voor kosten jij maandelijks kwijt bent en hoeveel kilometer je bijvoorbeeld per jaar met de auto mag rijden.

Private lease inkomenseis

De grote vraag is natuurlijk hoeveel je kunt private leasen. De kosten voor private lease zijn per auto logischerwijs verschillend, want de ene auto is groter, luxer of duurder dan de andere. Het bedrag dat je kunt private leasen wordt bepaald aan de hand van jouw volledige financiële plaatje; er is dus vaak geen vaste private lease inkomenseis. Met een kleiner inkomen kun je een goedkope leaseauto kiezen. Het gaat om de balans tussen jouw inkomsten en uitgaven. Wel wordt er altijd een kredietcheck gedaan en wordt er door de leasemaatschappij een “leennorm” vastgesteld. Die geeft aan welk bedrag je maandelijks nodig hebt om in levensonderhoud te voorzien als alle vaste lasten al zijn betaald. Wanneer je een positief advies krijgt en daadwerkelijk gaat private leasen, volgt er een registratie bij het BKR. 100% van het bedrag dat je kwijt bent over de gehele leaseperiode wordt geregistreerd.

Bereken je private lease bedrag

Het is mogelijk om met bepaalde tools online een schatting te maken van het bedrag waarvoor je een auto kunt leasen. Handig, want anders weet je natuurlijk niet op wat voor auto’s je je kunt oriënteren! Er zijn veel variabelen die bij deze berekening meetellen. Denk bijvoorbeeld aan een vast contract, je salaris, de kosten van je huur of hypotheek, en zelfs vaste lasten als internet en televisie hebben effect op het bedrag dat je kunt leasen. Let er wel op dat de uiteindelijke kosten voor jouw auto kunnen veranderen, wanneer je bijvoorbeeld voor extra diensten wilt kiezen. Ook het aantal kilometers dat je voor ogen hebt en de termijn waarvoor je een contract af wilt sluiten hebben effect op de prijs.

Het bedrag dat jij kunt private leasen is dus van veel variabelen afhankelijk: je inkomen, vaste lasten en het soort contract dat je hebt. Ben je op zoek naar meer informatie over private leasen en het bedrag waar jij een auto voor kunt leasen of wil je bijvoorbeeld een flexibel auto abonnement afsluiten? Neem dan vooral contact met ons op. Wij helpen je graag!