Word ik BKR-geregistreerd als ik een auto Private Lease?

Tegenwoordig is het zo dat een private leasecontract wordt geregistreerd via de BKR. In dit artikel leggen onze experts je alles uit wat je moet weten over het afsluiten van een private leasecontract en de BKR-registratie die daarop volgt. Bestaat private lease zonder BKR eigenlijk wel? Dat leggen we je uit.

Wat is een BKR-registratie?

De stichting BKR is beheerder van allerlei informatie over leningen, zowel voor consumenten als voor dienstverleners die leningen uitgeven. Denk aan bijvoorbeeld een hypotheekverstrekker of kredietverstrekker. Met de informatie van BKR kunnen zowel consumenten als verstrekkers een goede, weloverwogen keuze maken. Als consument kun je een verantwoorde beslissing nemen, en een verstrekker kan inzicht krijgen in het financiële gedrag van een potentiële klant. Binnen het BKR worden alleen kredieten geregistreerd. Dat betekent dat betalingsachterstanden, een studieschuld of een positief geregistreerde hypotheek niet in jouw BKR-gegevens staan opgeslagen. Het doel van de organisatie is om schulden inzichtelijk te maken, omdat dit uiteindelijk zal leiden tot minder problemen voor consumenten en voor kredietverstrekkers.

Niet iedereen vindt het fijn dat kredieten worden geregistreerd. Maar het zorgt er wel voor dat je in Nederland goedkoper en makkelijker geld kunt lenen, omdat er meer inzicht is in jouw financiële situatie. Zo lopen zowel jij als de kredietverstrekker minder risico en is de kans op financiële moeilijkheden kleiner.

Wordt mijn private leasecontract BKR-geregistreerd?

De vraag die je jezelf waarschijnlijk nu stelt, is of jouw private leasecontract ook geregistreerd wordt bij het BKR. Het antwoord op die vraag is ja, dat is zo. Dat komt omdat het gaat om een langlopend krediet, want je huurt voor een langere periode (vaak zo’n 2 tot 5 jaar) een auto. Het bedrag dat uiteindelijk bij BKR wordt geregistreerd is afhankelijk van de prijs die je maandelijks betaalt en de totale looptijd van jouw contract in maanden. Van dit bedrag wordt namelijk 65% geregistreerd. Een nieuwe auto leasen zonder BKR-registratie gaat dus niet. We leggen dit uit met een voorbeeld:

Je sluit een Peugeot 208 private lease contract af voor een Peugeot 208 voor 48 maanden, met een maandelijks leasetarief van € 350. Het BKR registreert dan: 350*48*0,65 = € 10.920,-.

Beïnvloedt deze BKR-registratie mijn hypotheek?

Gezien je een langdurige betalingsverplichting aangaat door het ondertekenen van een private leasecontract, heeft dit effect op andere leningen die je wilt afsluiten. Zo ook je hypotheek. Daarom raden wij van Private Lease Wijzer je ook af om, wanneer je op korte termijn een hypotheek wilt afsluiten, een private leasecontract af te sluiten. Met het voorbeeld hieronder zullen we uitleggen waarom.

Jouw jaarinkomen is € 35.000,- bruto. Dan kun je ongeveer € 160.000,- lenen bij je bank. Je hebt een Private Lease contract afgesloten voor € 300,- per maand voor de duur van 36 maanden. Dan is de waarde van dit contract € 10.800,- waarvan 65% á € 7.020 wordt geregistreerd bij het BKR. Door deze registratie kun je bij de bank dan vaak nog maar een maximale hypotheek afsluiten van ongeveer 119.000 euro. Dat maakt een verschil van maar liefst € 41.000,-!

De maximale hypotheek die je kunt aanvragen bij een hypotheekverstrekker wordt dus aanzienlijk verminderd wanneer je een private leasecontract hebt afgesloten. Wil je een huis kopen, maar ook een leaseauto nemen? Dan is het het slimste om eerst je hypotheek aan te vragen en daarna een private leasecontract af te sluiten. In die volgorde is er meestal namelijk niets aan de hand.

Vragen?

Ben je op zoek naar meer informatie over je private leasecontract en een BKR-registratie, of heb je andere vragen? Dan mag je altijd contact met ons opnemen. Het team van Private Lease Wijzer helpt je graag verder!