Wat is het verschil tussen private lease en financial lease?

Steeds vaker huren Nederlandse automobilisten een auto in plaats van deze te kopen. Het huren van een auto voor een lange termijn wordt ook wel financial lease of private lease genoemd. Beide vormen van leasen zorgen ervoor dat je zonder een grote eenmalige financiële investering een nieuwe auto kunt rijden. Of je beter voor private lease of financial lease kunt kiezen is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Hieronder zetten we de belangrijkste verschillen tussen beide vormen uiteen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

voordelen zakelijk rijden

Wat is private lease?

Private lease is de populairste leasevorm voor het huren van een auto voor privégebruik. Private lease komt erop neer dat je voor een vast bedrag per maand een nieuwe auto rijdt, waarbij alle bijkomende kosten zoals verzekeringen, onderhoud en andere zaken al zijn inbegrepen. Het enige wat je zelf dient te betalen zijn benzine en eventuele bekeuringen. Het grote voordeel van private lease is dat je zonder een groot bedrag neer te leggen een nieuwe auto kan rijden. Daardoor weet je iedere maand precies wat je uitgeeft aan de auto: je krijgt niet te maken met onverwachte bijkomende kosten door autopech of achterstallig onderhoud. Wie echter nog een huis wil kopen dient wel altijd voorzichtig te zijn met private lease. Privé leasen levert namelijk een BKR-registratie op voor de gehele contractduur. Hierdoor kun je een lagere maximale hypotheek krijgen.

Wat is financial lease?

Financial lease is een vorm van autolease die vroeger vaak alleen zakelijk werd gebruikt. Tegenwoordig komt financial lease particulier echter steeds vaker voor. Financial lease is een vorm van leasen waarbij de auto na afloop van het leasecontract eigendom is van de huurder.

Wat is het verschil tussen private lease en financial lease

Het belangrijkste verschil tussen private lease en financial lease is dus dat bij financial lease  de auto na afloop van het leasecontract eigendom is van de huurder en bij private lease niet.

Net als bij de hypotheek op je huis koop je bij financial lease een auto en betaal je deze stap voor stap af. Daarbij mag je zelf bepalen of je een deel van de waarde van de auto vooraf of juist achteraf betaalt. Hoe meer je vooraf betaalt, hoe lager je maandlasten. Een ander belangrijk verschil met private lease is echter dat je niet te maken hebt met een all-in maandbedrag: je bent zelf verantwoordelijk voor onderhouds-, verzekerings,- en reparatiekosten.

Private lease vs. financial lease

Wie geen spaargeld heeft of het spaargeld voor andere doeleinden wil gebruiken, kan dus zowel kiezen voor private als financial lease. In beide gevallen kun je voor een vast bedrag per maand een nieuwe auto of een goede occasion rijden. Maar kies je nu voor financial lease of private lease? Private lease is met name geschikt voor wie inzicht in zijn of haar kosten wil hebben. Bij private lease weet je immers vooraf altijd exact wat je maandelijkse kosten voor vervoer zijn. De enige variabele kostenpost is de benzine, maar dit heb je uiteraard zelf in de hand. Wil je na je leaseperiode eigenaar zijn van de auto en vind je het niet erg om eventuele onverwachte onderhouds- en reparatiekosten zelf te voldoen? Kies dan liever voor financial lease particulier. Financial lease biedt daarnaast ook zakelijke mogelijkheden: startende ondernemers hebben hierbij een voordeel, omdat zij een auto leasen zonder dat het liquide middelen kost. Een ander voordeel is dat het (financial) leasen van een auto zorgt voor diverse fiscale voordelen, zoals het kunnen terugvorderen van BTW.

Dus Private lease of financial lease?

Eigenlijk is het heel simpel. Ben jij op zoek naar een auto die je als particulier wilt rijden? Kies dan voor private lease. Ben jij een (startende) ondernemer? Kies dan voor financial lease.

Wil je meer weten over de verschillende leasevormen of ben je op zoek naar de beste private lease aanbiedingen? Neem dan contact met ons op! Wij geven je graag persoonlijk advies.

Dus kies jij voor private lease, bekijk dan hieronder de top 3 goedkoopste private lease auto’s!