Hoeveel kilometer rijd ik per jaar?

Wanneer je nadenkt over private lease, moet je een aantal belangrijke keuzes en inschattingen maken. In het contract dat je straks gaat ondertekenen, wordt namelijk heel veel specifiek vastgelegd rondom het gebruik van de leaseauto. Zo ook het aantal kilometers dat je verwacht te rijden. Hoe hoger dit getal, hoe hoger jouw maandbedrag. En kom je erboven? Dan moet je extra betalen. Je wilt dus eigenlijk precies goed zitten, dat is het voordeligst. Maar hoe maak je die inschatting? Wij helpen je daarbij.

hoeveel kilometer rijd ik per jaar

Private lease

Even terug naar de basis: wat is private lease precies? Met private lease rijd je voor een vast bedrag per maand in een auto van jouw keuze. In dat maandbedrag zit een hoop verwerkt: de kosten voor de auto, de wegenbelasting, de autoverzekering, maar ook de reparatiekosten, mocht je auto een keer stuk gaan. Het maandbedrag wordt vastgelegd in een leasecontract. Hierin kun je precies terugzien hoe je op jouw maandbedrag uitkomt. Een aantal van de kosten in dit bedrag zijn variabel. Zo ook het aantal kilometers dat je rijdt. Want hoe meer je rijdt, hoe minder de auto waard wordt. En hoe hoger jouw maandbedrag dus zal worden. Hoe maak je een goede inschatting van jouw jaarkilometrage?

Jouw jaarkilometrage

Heel precies betekent jaarkilometrage het aantal kilometers dat je met de auto verwacht te gaan rijden in één jaar. Het is dus een inschatting. Hoe meer kilometers je jaarlijks aflegt, hoe hoger het leasetarief zal zijn. Kom je boven de afgesproken kilometers uit, dan moet je extra betalen. En blijf je onder het afgesproken aantal kilometers, dan is dat voor jou minder voordelig. Gemiddeld rijdt een Nederlandse auto ongeveer 13.000 kilometer per jaar. Heb je al eerder autogereden? Dan kun je aan de hand van je eerdere kilometerstanden een goede inschatting maken. Dit kun je vinden in de APK-papieren van je auto. Heb je geen vergelijkingsmateriaal? Dan is het belangrijk een goede berekening te maken.

Jaarkilometrage berekenen

Maak een goede inschatting van het aantal kilometers dat je verwacht te gaan rijden, per week. Denk hierbij aan je woonsituatie, hoe je van en naar je werk reist en hoe je privé situatie eruitziet. Hoe vaak ga je bij familie en vrienden op bezoek? Wil je alle boodschappen met de auto doen? Heb je kinderen die naar sportclubjes gebracht moeten worden en ga je op vakantie met de auto? Het aantal waar je per week op uit komt, kun je vermenigvuldigen met 52 weken. Hierbij tel je nog afstanden op als een vakantie of weekendjes weg – en dan heb je als het goed is een redelijke schatting gemaakt, die je kunt gebruiken bij het opmaken van het contract. Gedurende het jaar is het belangrijk je kilometerstand goed bij te houden. Dreig je boven het afgesproken aantal uit te komen? Dan kun je vaak je kilometerbundel nog tussentijds aanpassen.