Is private lease btw aftrekbaar?

Private lease wint nog steeds aan populariteit en is een zeer aantrekkelijke manier van autorijden. Een vraag die veel zelfstandig ondernemers (maar ook particulieren) zichzelf stellen, is of private lease aftrekbaar is van de belasting. Dat zou de keuze voor het rijden van een private leaseauto nog makkelijker maken. Wij kunnen je het antwoord op de vraag geven en dat is in de meeste gevallen helaas toch ‘nee’. Er zijn echter uitzonderingen. In dit artikel lees je er alles over!

is private lease btw-aftrekbaar

Belastingdienst

Het is helaas niet mogelijk om de btw op de factuur van jouw private leaseauto terug te vorderen bij de Belastingdienst. Je kunt als zelfstandig ondernemer een private leaseauto ook niet opvoeren als kosten zodat je de omzetbelasting die je moet betalen kunt verkleinen. Toch zijn er nog wel mogelijkheden als zelfstandig ondernemer om een private leaseauto te rijden met financiële voordelen.

Zakelijke kilometers

Wanneer je kiest voor een private leaseauto, vallen de contractkosten uiteraard onder jouw persoonlijke uitgaven en deze worden dan logischerwijs niet vergoed door de Belastingdienst. Maar als je als zelfstandig ondernemer de auto ook gebruikt voor zakelijke ritten, dan kun je wel op enig voordeel rekenen. Dat zit hem niet in de contractkosten, maar wel in de kilometers die je maakt voor je zaak. De zakelijke kilometers die je rijdt geven je recht op een aftrek van 19 cent per kilometer. Deze kun je dus wél opgeven bij de Belastingdienst en krijg je terug.

Private lease btw aftrekbaar

Het antwoord op de vraag of private lease rijden btw aftrekbaar is, bestaat dus uit nee én ja. Voor het overgrote deel van de bestuurders van een private leaseauto zijn de kosten niet aftrekbaar. Gebruik je jouw private leaseauto ook zakelijk, dan kun je de kilometers die je rijdt voor jouw onderneming wel opgeven aan de Belastingdienst en kun je een aftrek van €0,19 per kilometer verwachten. Geen ondernemer? Dan kun je de betalingsverplichting van jouw leaseauto wel in mindering brengen op de vermogensbelasting bij de jaarlijkse belastingaangifte, zolang het contract langer dan een jaar loopt.

Waarom kiezen voor private lease?

Hoewel private lease dus niet altijd de fiscale voordelen biedt waar soms op gehoopt wordt, is het hoe dan ook een fijne manier van auto rijden. Je rijdt namelijk voor een vast bedrag per maand in een gloednieuwe auto, zonder dat je je druk hoeft te maken om hoge aanschaf- of reparatiekosten. Deze zitten namelijk al in de prijs berekend. Ook de wegenbelasting en de verzekering zitten in je maandelijkse kosten en deze hoef je dus niet zelf te regelen. Zo rijd je zorgeloos van A naar B!

Op zoek naar de beste private lease aanbiedingen? Of naar de goedkoopste private lease auto voor jou? Wij zetten ze graag voor je op een rij.