Dit moet je weten over een private leasecontract en een hypotheek | Private Lease Wijzer
  • Honderden aanbiedingen
  • Vergelijk lease deals
  • Gratis offertes aanvragen
Facebook
Twitter


Blog

Heeft mijn private leasecontract invloed op het afsluiten van een hypotheek?

Plaats in vergelijker

Private leasen wordt steeds populairder in Nederland. Het is steeds makkelijker om een private leasecontract af te sluiten en op deze manier te genieten van een nieuwe, luxe auto en alle gemakken die daarbij komen, voor een vast bedrag per maand. Het afsluiten van een private leasecontract kan echter wel financiële gevolgen hebben, bijvoorbeeld wanneer je een hypotheek afsluit. Wij leggen je precies uit wat je kunt verwachten.

Wat is private leasen?

Private lease is eigenlijk de ideale manier om in een gloednieuwe auto te rijden, waarbij je je geen zorgen hoeft te maken over hoge aanschafkosten, wegenbelasting of de autoverzekering die je moet afsluiten. Dat zit namelijk allemaal in de maandelijkse prijs die je betaalt. Daarnaast worden eventuele reparatiekosten ook vergoed. Dit alles leg je vast in een private leasecontract, waarin je afspreekt onder welke voorwaarden je leaset. Dat gaat bijvoorbeeld over het aantal kilometers dat je met je auto mag rijden. Dit contract zorgt ervoor dat zowel jij als het leasebedrijf goed beschermd zijn. Maar het heeft wél effect op de hypotheek die jij kunt aanvragen, mocht je een huis willen kopen.

Private lease en BKR registratie

Een private leasecontract wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar heeft wel effect op de hoeveelheid geld die je kunt lenen. Er zijn verschillende soorten BKR-registraties. Een positieve melding betekent dat er een krediet of lening loopt, maar dat je geen betalingsachterstand hebt. Bij een betalingsachterstand van meer dan 120 dagen krijg je echter een negatieve BKR-registratie. Dat maakt het erg moeilijk om een hypotheek af te sluiten. Zorg er dus voor dat je geen betalingsachterstand krijgt.

Private lease en hypotheek aanvragen

Maar gaan private lease en hypotheek dan wel samen? Ja hoor, dat kan. Het is echter wel zo dat je minder kunt lenen wanneer je een BKR-registratie hebt. De volledige leasesom, dus het financiële en het servicedeel van je contract, wordt geregistreerd bij het BKR per 1 april 2022. Dat betekent dat, wanneer iemand met een maximale hypotheek van €330,00 zonder BKR-registratie kiest voor een leasecontract van €400 per maand dat 4 jaar loopt, in totaal een BKR-registratie krijgt van €19.200. Daardoor kan deze persoon na de afsluiting van het contract een maximale hypotheek krijgen van €215.000 euro. Dat scheelt erg veel. Goedkoop leasen is een optie om meer hypotheek te kunnen krijgen.

Mogelijke oplossingen

Met deze wetenschap is het belangrijk om goed na te denken over het kiezen voor een private lease auto. Wanneer je in de nabije toekomst van plan bent om een huis te kopen, is het slimmer om dat eerst te doen en daarna pas een private leasecontract af te sluiten. Ook kun je goed nadenken over het soort contract dat je afsluit. Hoe lager je maandbedrag, hoe minder effect het zal hebben op een hypotheek. Uiteindelijk kun je met private lease alsnog goedkoper uit zijn dan wanneer je een nieuwe auto koopt, zeker wanneer je daarvoor particulier geld moet lenen.

Ben je op zoek naar een private lease aanbieding die past bij jouw situatie? Private Lease Wijzer helpt je met het zoeken naar de beste match. Neem dan vooral contact met ons op voor meer informatie!

Private Lease Wijzer
Vergelijk
  • Total (0)
Vergelijk
0