Private Leasen of Kopen - Wat is er Goedkoper? | Private Lease Wijzer
  • Honderden aanbiedingen
  • Vergelijk lease deals
  • Gratis offertes aanvragen
Facebook
Twitter


Blog

Is het leasen van een auto goedkoper dan het kopen ervan?

Plaats in vergelijker

Als het aankomt op privégebruik, kiezen steeds meer mensen voor het leasen in plaats van voor het kopen van een auto. Het leasen van een auto is niets anders dan het huren van een auto voor een vast bedrag per maand. In dit artikel nemen wij beide opties – leasen en kopen – onder de loep en geven wij antwoord op de vraag of het leasen van een auto goedkoper is of niet.

De verschillende leasevormen

Voor wat betreft het leasen van een auto, zijn er een aantal populaire leasevormen te onderscheiden:

  • Private lease;
  • Financial lease;
  • Occasion lease.

Hieronder zullen wij de verschillende leasevormen bespreken.

Private lease

Bij private lease betaal je een vast bedrag per maand voor de auto inclusief alle bijkomende kosten. Je kunt hierbij denken aan afschrijvingen, verzekeringen en onderhoud.

Financial lease

Bij financial lease ben je na afloop van het lease contract de eigenaar van de auto, waardoor het economisch risico bij jou ligt. Tevens dien je zelf de bijkomende kosten, bijvoorbeeld die van je verzekeraar, te regelen. Bij deze leasevorm doet de consument vaak voor en/of na de contract termijn een aanbetaling. Hierbij geldt dat hoe hoger de aanbetaling is, hoe lager de maandelijkse lasten zijn.

Occasion lease

Bij occasion lease huur je óf een tweedehandse óf een jong gebruikte auto voor een lange termijn, waarbij je vooral in de eerste jaren veel waarde van de auto afschrijft. Vergeleken met private lease wordt occasion lease als duurder beschouwd, omdat de inbegrepen kosten, bijvoorbeeld die van onderhoud en reparaties, hoger liggen. Echter, in het geval van occasion lease heb je de auto vrijwel direct tot je beschikking én heb je te maken met een korte en flexibele looptijd van het lease contract. Wil je goedkoop een auto leasen? Dan is private lease de beste leasevorm.

Private lease versus kopen

Maar is het private leasen van een auto dan ook goedkoper dan het kopen ervan? Een voordeel van private lease is dat consumenten die niet het financiële vermogen hebben om een auto te kopen alsnog een auto kunnen rijden. Qua vaste kosten kun je dan ook stellen dat het private leasen van een auto goedkoper is dan het kopen ervan, omdat je niet in een keer een groot bedrag tevoorschijn hoeft te toveren. De ANWB heeft eens een berekening gemaakt, waarbij een random private lease contract vergeleken werd met de totale kosten van een nieuwe en een tweedehandse auto. Daaruit is gebleken dat bij een lease contract van 4 jaar het private leasen van een auto inderdaad goedkoper is dan het kopen ervan. Maar, vergeet niet dat, afhankelijk van onder andere de duur van het contract en het aantal kilometers, private lease flink in de kosten kan oplopen. Daarnaast heb je te maken met een BKR-registratie, waardoor banken een minder hoge hypotheek aan je kunnen verstrekken.

Wil je auto’s en private lease contracten vergelijken met behulp van de Private Lease Wijzer en heb je daar hulp bij nodig? Of heb je misschien andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag op weg!

Private Lease Wijzer
Vergelijk
  • Total (0)
Vergelijk
0